JÍDELNÍČEK
Změna jídelníčku vyhrazena.
Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování.
Pečivo může obsahovat stopy sezamu, skořápkových plodů, mléka, soji, vajec, lupiny, arašídů, celeru, hořčice.
K dispozici
voda, čaj, mléko.
Stravné od 1. 7. 2022
Svačina dopolední: 11 Kč
Polévka a hlavní chod: 30 Kč
PLATBY STRAVNÉHO
VS
KČ
1
0
2
1092
3
0
4
0
5
930
6
735
7
810
8
0
9
0
10
988
11
1281
12
872
13
613
14
728
15
728
16
0
17
832
18
1092
19
703
20
81
21
2047
22
539
23
290
24
0
25
0
26
572
27
1040
28
0
29
749
30
988
31
1144
32
0
33
0
34
988
35
0
36
955
37
832
38
1092
39
728
40
867
41
114
42
524
43
0
44
0
45
1040
46
1081
47
0
48
0
49
624
50
1033
51
377
52
816
53
988
54
0
55
1092
56
1092
57
1092
58
0
59
572
60
780
INFORMACE O STRAVOVÁNÍ
od 1. 7. 2022
Kategorie | Cena stravného |
celodenní stravování: | 52,-/den |
polodenní stravování: | 41,-/den |
celodenní stravování pro děti s odkladem: | 61,-/den |
polodenní stravování pro děti s odkladem: | 49,-/den |
Stravné se platí předem, nejpozději do 15. dne v měsíci. Výši stravného najdete počátkem každého měsíce na nástěnce v MŠ a na webových stránkách MŠ. Při platbě uvádějte specifický symbol. Rodiče platí pouze náklady za potraviny. Věcnou režii (materiálové náklady a energie) hradí zřizovatel, platy zaměstnanců jsou placeny ze státního rozpočtu.
Č. ÚČTU: 6435021/0100
Pokud nepřítomnost dítěte nebyla předem známá a dítě nebylo odhlášeno do 13:00 předešlého pracovního dne, mohou si rodiče za první den nepřítomnosti dítěte vyzvednout oběd po předchozí telefonické domluvě v čase 11:00-11:20. Strava bude vydána do Vašich vlastních čistých neskleněných nádob.
Při omluvené nepřítomnosti dítěte se stravné za toto období převádí na následující měsíc. Typ stravování POLODENNÍ/CELODENNÍ lze měnit měsíčně po předchozí domluvě. Jídla podávaná v rámci školního stravování konzumují strávníci
v provozovnách školního stravování. V případě dřívějšího vyzvednutí dítěte nelze stravu vydat s sebou.
Výdej stravy
Kategorie | Doba výdeje |
dopolední svačinka: | 08:20–09:00 hod. |
oběd: | 11:30–12:30 hod. |
odpolední svačinka: | 15:00–15:20 hod. |
oběd s sebou: | 11:00–11:20 hod. |
S dotazy a připomínkami se obracejte na hospodářku, paní Langerovou.
E-mail: jidelna.ms@zsressl.cz
Telefon: 224 923 582
Datum: 20. 5. 2022
Řád jídelny MŠ PDF
Smlouva o individuálním stravování PDF
PŘEPLATKY NA STRAVNÉM
Budoucí prvňáčci
Přeplatky na stravném Vám budou vráceny na účet začátkem července, popř. převedeny na účet mladšího sourozence.
Děti pokračující
Dětem, které budou chodit do školky i příští školní rok jsou přeplatky automaticky převedeny na prázdninový provoz popř. na září.
Stravné - Zřízení trvalého příkazu
Vážení rodiče,
pro placení stravného doporučujeme nastavit trvalý příkaz. Nebudete se muset starat, kolik stravné činí a do kdy jej zaplatit. Výše na měsíc: počet pracovních dnů cca 21 x 52 Kč = 1092 Kč. Polodenní stravné: 21 x 41 Kč = 861 Kč. Stravné za odhlášené obědy se převádí na další měsíce. Při placení uvádějte variabilní symbol.
V případě jakéhokoliv dotazu pište na e-mail: jidelna.ms@zsressl.cz.
Langerová
hospodářka ŠJ MŠ
GRAMÁŽ STRAVY
Nápoje
ovocný čaj-250 ml
mléko-250 ml
bílá káva-250 ml
kakao-250 ml
mošt-200 ml
Pečivo – ranní + odpolední svačina
dalamánek-60 g
chléb-50 g
celozrnný chléb-46 g
sladký loupák-53 g
rohlík-53 g
sýrový rohlík-60 g
vánočka-75 g
jablečný/tvarohový závin-35 g
makovec-25 g
mrkvový koláč-45 g
perník-35 g
Ranní + odpolední svačina
pomazánky-20 g
medové máslo-18 g
ovocný jogurt-100 g
plátkový sýr-10 g
Hlavní jídla
hovězí znojemská-maso 31 g a šťáva 75 g
svíčková na smetaně-maso 31 g a omáčka 110g
hovězí guláš-maso 38 g a šťáva 65 g
španělský ptáček-maso 45 g a šťáva 65 g
pečená vepřová plec-maso 32 g a šťáva 20 g
vepřový guláš maso-38 g a šťáva 65 g
vepřové v mrkvi-maso 32 g a mrkev 80 g
přírodní řízek-maso 32 g a šťáva 60 g
smažený řízek-porce 58 g
čevapčiči-porce 38 g
krůtí ragú-maso 32 g a omáčka 90 g
holandský řízek-porce 60 g
karbanátek-porce 60 g
karbanátek z file-porce 78 g
sekaná-porce 58 g
zapečené rybí file-porce 48 g
smažené rybí file-porce 60 g
pečené kuře-maso 48 g a šťáva 45 g
kuře na paprice-maso 48 g a omáčka 110 g
zapečené brambory-porce 250 g
bramborové knedlíky s uzeným-porce 220 g
špekové knedlíky-porce 120 g
rizoto s masem a zeleninou-porce 180 g
zapečené těstoviny-porce 160 g
kapustové karbanátky-porce 60 g
lečo-porce 90 g
bramborový guláš-porce 200 g
čočka-porce 130 g
hrachová kaše-porce 120 g
těstoviny se špenátem-porce 170 g
květákový mozeček-porce 80 g
bramborové šišky s mákem-200 g
škubánky s mákem-porce 220 g
bavorské vdolečky-porce 160 g
buchty s tvarohem nebo povidly-porce 160 g
buchtičky se šodo-95 g a krém 110 g
krupicová kaše-porce 200 g
vločková kaše-porce 180 g
kynuté knedlíky s povidly-porce 190 g
lívance-porce 200 g
rýžový nákyp-porce 190 g
nudle s mákem nebo kakaem-porce 150 g
žemlovka s jablky-porce 140 g
Zelenina
mrkev-36 g
kedlubna-50 g
paprika-19 g
rajčata-48 g
ředkvička-50 g
Ovoce
banány-45 g
hrozny-55 g
hrušky-58 g
jablka-60 g
jahody-58 g
meloun-40 g
meruňky-50 g
pomeranče-50 g
švestky-65 g
meruňkový kompot-90 g
míchaný kompot-90 g
jablečná přesnídávka-80 g
Saláty
mrkvový s jablky-60 g
mrkvový-50 g
okurkový-60 g
rajčatový-60 g
z červené řepy-50 g
Přílohy
brambory-150 g
bramborová kaše-160 g
bramborové knedlíky-170 g
houskové knedlíky-90 g
rýže-120 g
těstoviny-110 g
dušená mrkev-80 g
špenát-70 g
zelí-70 g
SEZNAM ALERGENŮ
DOPORUČENÍ PRO RODIČE
Autorka: Ing. Kateřina Pilařová, DiS. - vedoucí oddělení HDM, ÚP Rakovník, KHS Středočeského kraje se sídlem v Praze.
Co můžeme udělat předem?
Již před nástupem do školy a rovněž dále v době školní docházky je vhodné, aby dítě mělo doma stravu co možná nejpestřejší, se zastoupením všech běžných potravin (ovoce, zelenina, pomazánky, maso, ryby, různé druhy příloh). Lze se s tím vyhnout situaci, kdy dítě ve školním stravování narazí na potravinu, kterou nezná, a proto jí odmítá. Taková situace je nemilá pro všechny zúčastněné - personálu přidělává starosti, rodiče platí zbytečně za potraviny, které potomek odmítá, a dítě je hladové. Odhlašování obědů je také velice krátkozrakým řešením. Školní stravování má u nás dlouholetou historii (50 let) a většina států potýkajících se s epidemií obezity, zejména u dětí (např. USA), nám jej závidí. Mezi jeho výhody patří zejména nízká cena (obědy jsou státem dotované), nutriční vyváženost a pestrost, společné stolování, bezpečnost. Proto si školního stravování vážíme a snažíme se ho maximálně podporovat.
Co získáváme?
V dnešní uspěchané době představuje oběd pro většinu žáků jediné teplé jídlo za den. Je velmi důležité pro výkonnost, soustředěnost a pozornost v následující části dne. Vynecháním oběda tak může docházet k poruchám koncentrace, projevům nepozornosti a únavě. Vynecháním některého denního pokrmu dochází také k výraznému kolísání hladiny krevního cukru a zpomalení metabolismu, čímž dochází ke zvýšení rizika vzniku civilizačních onemocnění, např. cukrovky, nadváhy, až obezity. Oběd ze školní jídelny odpovídá požadavkům zdravé stravy s vhodným zastoupením jednotlivých živin pro danou věkovou skupinu.
Co bychom měli vědět?
Školní jídelna není restaurace, ale vzdělávací zařízení. Školní jídelna vychovává strávníky v rámci výchovy ke zdravému životnímu stylu ke správným stravovacím a výživový návykům. Úkolem kuchařek školní jídelny je připravit stravu pestrou a rozmanitou, která naučí jíst strávníky vše, což je v dnešní době téměř nadlidský výkon, který vyžaduje velmi zodpovědný přístup nás všech, ale i pedagogů mající dohled ve ŠJ a zejména Vás rodičů.
Co bychom měli dělat nyní?
Věřím, že i Vy máte zájem na tom, aby z Vašich dětí vyrostli zdraví lidé. Můžete se aktivně zapojit do dění v této škole např. tím že navrhnete nové recepty, které Vašim dětem chutnají a zároveň odpovídají požadavkům na zdravé školní stravování. Vysvětlujte svým dětem, proč je pořádný oběd důležitý. Nezrazujte prosím děti od konzumace pokrmů, které Vám v dětství nechutnaly nebo k nim máte odpor i v dospělosti, ony si je možná oblíbí. Nechte je, aby si mohly vytvořit na každé jídlo svůj vlastní názor.
Proč se jídelníčky mění?
Ve školní jídelně se vaří dle výživových norem pro děti různého věku a nabídka jednotlivých skupin potravin je sledována pomocí tz. Spotřebního koše, který musí být splněn. I ve Vaší škole jsou sestavovány jídelníčky dle doporučené pestrosti , která je konzultována a sledována odbornými pracovníky Krajské hygienické stanice Strředočeského kraje. V případě dotazů se můžete obrátit na níže uvedené kontakty.
Co by Vás mohlo v jídelníčku překvapit?
Co můžete pro zdraví svého dítěte udělat doma?
Ing. Kateřina Pilařová, DiS.
vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých pro okresy Kladno a Rakovník
AdresaZákladní škola a Mateřská škola, Praha 2MŠ Na Zbořenci 7, Praha 2 - 120 00 Zřizovatel: Městská část Praha 2 |
Telefontelefon kancelář: 224 923 582 omlouvání dětí: 224 923 582 jídelna: 224 923 582 |
vedení mš: skolka@zsressl.cz odhlašování dětí: info.skolka@zsressl.cz jídelna: jidelna.ms@zsressl.cz |