ZŠ a MŠ Resslova

JÍDELNÍČEK


Změna jídelníčku vyhrazena.

Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování.

Pečivo může obsahovat stopy sezamu, skořápkových plodů, mléka, soji, vajec, lupiny, arašídů, celeru, hořčice.

 

K dispozici

voda, čaj, mléko.

 

Stravné od 1. 7. 2022

Svačina dopolední: 11 Kč
Polévka a hlavní chod: 30 Kč

Svačina odpolední: 11 Kč

PLATBY STRAVNÉHO


INFORMACE O STRAVOVÁNÍ
od 1. 7. 2022


Kategorie Cena stravného
celodenní stravování:  52,-/den
polodenní stravování: 41,-/den
celodenní stravování pro děti s odkladem:  61,-/den
polodenní stravování pro děti s odkladem:  49,-/den

 

Stravné se platí předem, nejpozději do 15. dne v měsíci. Výši stravného najdete počátkem každého měsíce na nástěnce v MŠ a na webových stránkách MŠ. Při platbě uvádějte specifický symbol. Rodiče platí pouze náklady za potraviny. Věcnou režii (materiálové náklady a energie) hradí zřizovatel, platy zaměstnanců jsou placeny ze státního rozpočtu.

 

Č. ÚČTU: 6435021/0100

 

Pokud nepřítomnost dítěte nebyla předem známá a dítě nebylo odhlášeno do 13:00 předešlého pracovního dne, mohou si rodiče za první den nepřítomnosti dítěte vyzvednout oběd po předchozí telefonické domluvě v čase 11:00-11:20. Strava bude vydána do Vašich vlastních čistých neskleněných nádob.

Při omluvené nepřítomnosti dítěte se stravné za toto období převádí na následující měsíc. Typ stravování POLODENNÍ/CELODENNÍ lze měnit měsíčně po předchozí domluvě. Jídla podávaná v rámci školního stravování konzumují strávníci
v provozovnách školního stravování. V případě dřívějšího vyzvednutí dítěte nelze stravu vydat s sebou.

 

Výdej stravy

Kategorie Doba výdeje
dopolední svačinka:    08:20–09:00 hod.
oběd:   11:30–12:30 hod.
odpolední svačinka:  15:00–15:20 hod.
oběd s sebou: 11:00–11:20 hod.


S dotazy a připomínkami se obracejte na hospodářku, paní Langerovou.

E-mail:       jidelna.ms@zsressl.cz

Telefon:     224 923 582
Datum:       20. 5. 2022

 

Řád jídelny MŠ PDF

 

Smlouva o individuálním stravování PDF

 

 

PŘEPLATKY NA STRAVNÉM

Budoucí prvňáčci

Přeplatky na stravném Vám budou vráceny na účet začátkem července, popř. převedeny na účet mladšího sourozence.

Děti pokračující

Dětem, které budou chodit do školky i příští školní rok jsou přeplatky automaticky převedeny na prázdninový provoz popř. na září.

Stravné - Zřízení trvalého příkazu

Vážení rodiče,
pro placení stravného doporučujeme nastavit trvalý příkaz. Nebudete se muset starat, kolik stravné činí a do kdy jej zaplatit. Výše na měsíc: počet pracovních dnů cca 21 x 52 Kč = 1092 Kč. Polodenní stravné: 21 x 41 Kč = 861 Kč. Stravné za odhlášené obědy se převádí na další měsíce. Při placení uvádějte variabilní symbol.

 

V případě jakéhokoliv dotazu pište na e-mail: jidelna.ms@zsressl.cz.

Langerová
hospodářka ŠJ MŠ

 

GRAMÁŽ STRAVY


Nápoje

ovocný čaj-250 ml

mléko-250 ml

bílá káva-250 ml

kakao-250 ml

mošt-200 ml

 

Pečivo – ranní + odpolední svačina

dalamánek-60 g

chléb-50 g

celozrnný chléb-46 g

sladký loupák-53 g

rohlík-53 g

sýrový rohlík-60 g

vánočka-75 g

jablečný/tvarohový závin-35 g

makovec-25 g

mrkvový koláč-45 g

perník-35 g

 

Ranní + odpolední svačina

pomazánky-20 g

medové máslo-18 g

ovocný jogurt-100 g

plátkový sýr-10 g

 

Hlavní jídla

hovězí znojemská-maso 31 g a šťáva 75 g

svíčková na smetaně-maso 31 g a omáčka 110g

hovězí guláš-maso 38 g a šťáva 65 g

španělský ptáček-maso 45 g a šťáva 65 g

pečená vepřová plec-maso 32 g a šťáva 20 g

vepřový guláš maso-38 g a šťáva 65 g

vepřové v mrkvi-maso 32 g a mrkev 80 g

přírodní řízek-maso 32 g a šťáva 60 g

smažený řízek-porce 58 g

čevapčiči-porce 38 g

krůtí ragú-maso 32 g a omáčka 90 g

holandský řízek-porce 60 g

karbanátek-porce 60 g

karbanátek z file-porce 78 g

sekaná-porce 58 g

zapečené rybí file-porce 48 g

smažené rybí file-porce 60 g

pečené kuře-maso 48 g a šťáva 45 g

kuře na paprice-maso 48 g a omáčka 110 g

zapečené brambory-porce 250 g

bramborové knedlíky s uzeným-porce 220 g

špekové knedlíky-porce 120 g

rizoto s masem a zeleninou-porce 180 g

zapečené těstoviny-porce 160 g

kapustové karbanátky-porce 60 g

lečo-porce 90 g

bramborový guláš-porce 200 g

čočka-porce 130 g

hrachová kaše-porce 120 g

těstoviny se špenátem-porce 170 g

květákový mozeček-porce 80 g

bramborové šišky s mákem-200 g

škubánky s mákem-porce 220 g

bavorské vdolečky-porce 160 g

buchty s tvarohem nebo povidly-porce 160 g

buchtičky se šodo-95 g a krém 110 g

krupicová kaše-porce 200 g

vločková kaše-porce 180 g

kynuté knedlíky s povidly-porce 190 g

lívance-porce 200 g

rýžový nákyp-porce 190 g

nudle s mákem nebo kakaem-porce 150 g

žemlovka s jablky-porce 140 g

 

Zelenina

mrkev-36 g

kedlubna-50 g

paprika-19 g

rajčata-48 g

ředkvička-50 g

 

Ovoce

banány-45 g

hrozny-55 g

hrušky-58 g

jablka-60 g

jahody-58 g

meloun-40 g

meruňky-50 g

pomeranče-50 g

švestky-65 g

meruňkový kompot-90 g

míchaný kompot-90 g

jablečná přesnídávka-80 g

 

Saláty

mrkvový s jablky-60 g

mrkvový-50 g

okurkový-60 g

rajčatový-60 g

z červené řepy-50 g

 

Přílohy

brambory-150 g

bramborová kaše-160 g

bramborové knedlíky-170 g

houskové knedlíky-90 g

rýže-120 g

těstoviny-110 g

dušená mrkev-80 g

špenát-70 g

zelí-70 g

SEZNAM ALERGENŮ


  1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
  2. KORÝŠI a výrobky z nich
  3. VEJCE a výrobky z nic
  4. RYBY a výrobky z nich
  5. PODZEMNICE OLEJNÁ ( ARAŠÍDY) a výrobky z nich
  6. SÓJOVÉ BOBY ( SÓJA) a výrobky z nich
  7. MLÉKO a výrobky z něj
  8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
  9. CELER a výrobky z něj
  10. HOŘČICE a výrobky z ní
  11. SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) a výrobky z nich
  12. OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY - v koncentracích vyšších 10 mg, ml/ kg, I, vyjádřeno SO2
  13. VLČÍ BOB ( LUPINA) a výrobky z něj
  14. MĚKKÝŠI a výrobky z nich

DOPORUČENÍ PRO RODIČE


Autorka: Ing. Kateřina Pilařová, DiS. - vedoucí oddělení HDM, ÚP Rakovník, KHS Středočeského kraje se sídlem v Praze.

 

Co můžeme udělat předem?

Již před nástupem do školy a rovněž dále v době školní docházky je vhodné, aby dítě mělo doma stravu co možná nejpestřejší, se zastoupením všech běžných potravin (ovoce, zelenina, pomazánky, maso, ryby, různé druhy příloh). Lze se s tím vyhnout situaci, kdy dítě ve školním stravování narazí na potravinu, kterou nezná, a proto jí odmítá. Taková situace je nemilá pro všechny zúčastněné - personálu přidělává starosti, rodiče platí zbytečně za potraviny, které potomek odmítá, a dítě je hladové. Odhlašování obědů je také velice krátkozrakým řešením. Školní stravování má u nás dlouholetou historii (50 let) a většina států potýkajících se s epidemií obezity, zejména u dětí (např. USA), nám jej závidí. Mezi jeho výhody patří zejména nízká cena (obědy jsou státem dotované), nutriční vyváženost a pestrost, společné stolování, bezpečnost. Proto si školního stravování vážíme a snažíme se ho maximálně podporovat.

 

Co získáváme?

V dnešní uspěchané době představuje oběd pro většinu žáků jediné teplé jídlo za den. Je velmi důležité pro výkonnost, soustředěnost a pozornost v následující části dne. Vynecháním oběda tak může docházet k poruchám koncentrace, projevům nepozornosti a únavě. Vynecháním některého denního pokrmu dochází také k výraznému kolísání hladiny krevního cukru a zpomalení metabolismu, čímž dochází ke zvýšení rizika vzniku civilizačních onemocnění, např. cukrovky, nadváhy, až obezity. Oběd ze školní jídelny odpovídá požadavkům zdravé stravy s vhodným zastoupením jednotlivých živin pro danou věkovou skupinu.

 

Co bychom měli vědět?

Školní jídelna není restaurace, ale vzdělávací zařízení. Školní jídelna vychovává strávníky v rámci výchovy ke zdravému životnímu stylu ke správným stravovacím a výživový návykům. Úkolem kuchařek školní jídelny je připravit stravu pestrou a rozmanitou, která naučí jíst strávníky vše, což je v dnešní době téměř nadlidský výkon, který vyžaduje velmi zodpovědný přístup nás všech, ale i pedagogů mající dohled ve ŠJ a zejména Vás rodičů.

 

Co bychom měli dělat nyní?

Věřím, že i Vy máte zájem na tom, aby z Vašich dětí vyrostli zdraví lidé. Můžete se aktivně zapojit do dění v této škole např. tím že navrhnete nové recepty, které Vašim dětem chutnají a zároveň odpovídají požadavkům na zdravé školní stravování. Vysvětlujte svým dětem, proč je pořádný oběd důležitý. Nezrazujte prosím děti od konzumace pokrmů, které Vám v dětství nechutnaly nebo k nim máte odpor i v dospělosti, ony si je možná oblíbí. Nechte je, aby si mohly vytvořit na každé jídlo svůj vlastní názor.

 

Proč se jídelníčky mění?

Ve školní jídelně se vaří dle výživových norem pro děti různého věku a nabídka jednotlivých skupin potravin je sledována pomocí tz. Spotřebního koše, který musí být splněn. I ve Vaší škole jsou sestavovány jídelníčky dle doporučené pestrosti , která je konzultována a sledována odbornými pracovníky Krajské hygienické stanice Strředočeského kraje. V případě dotazů se můžete obrátit na níže uvedené kontakty.

 

Co by Vás mohlo v jídelníčku překvapit?

  • Bezmasé, zpravidla zeleninové pokrmy - dodají dětem vlákninu, vitamíny a minerální látky tak, aby byla podporována přirozená imunita. Nemusíte se obávat nedostatku živočišných bílkovin, těch je pro zdravý růst a vývoj dětí i tak v jídelníčku dostatek.
  • Luštěniny - v různých podobách jsou významným zdrojem bílkovin. Nejsou však zařazována klasická luštěninová jídla (např. čočka s párkem, hrachová kaše s uzeným masem), protože nejsou pro děti vhodná, naopak jsou velmi zatěžující, špatně stravitelná a vzniká z nich v těle velké množství odpadních látek, které zatěžují ledviny, játra a klouby.  
  • Obiloviny - do jídelníčku jsou zařazovány pro větší pestrost ve formě zavářek do polévky i příloh - klasické (vařené brambory, těstoviny, rýže, méně často knedlíky) ale také další varianty (kroupy, kuskus, pohanka, bulgur, celozrnné těstoviny).
  • Uzeniny - jen ve výjimečných případech, z důvodu vysokého obsahu soli, tuku a většinou nekvalitního masa.
  • Kvalitní maso - zejména libové vepřové, hovězí, krůtí a kuřecí maso, dále ryby, králík apod.
  • Nápoje - čaje, ředěné 100% džusy, ovocné šťávy a voda. Snahou je nápoje nepřeslazovat. Děti by měly mít vždy na výběr ke slazenému nápoji nápoj nesladký - čistou vodu, jejíž konzumace by měla během dne převažovat.

Co můžete pro zdraví svého dítěte udělat doma?

  • Omezujte množství sladkostí a zejména sladkých nápojů, které dítě konzumuje. Není vhodné sladkosti zakazovat zcela. Dítěti můžete bez obav denně dát jednu porci sladkosti (dětská porce=velikost dětské dlaně nebo pěsti).
  • Stolujte společně s dětmi, sejděte se alespoň u jednoho jídla denně a chvíle u stolu si společně užijte, neokřikujte děti a snažte se pro jídlo připravit příjemnou atmosféru. Společné stolování přispívá k soudružnosti rodiny, komunikaci a upevňuje správné stravovací návyky.
  • Mluvte s dětmi o jídle. Promluvte si o tom, proč nesnědly oběd a snažte se je vhodně motivovat, aby příště zkusily např. alespoň ochutnat. Je prokázáno, že děti musejí nový druh potraviny nebo pokrmu ochutnat opakovaně (někdy až 7×) než ho přijmou.
  • Naučte děti, že ovoce nebo zelenina je přirozenou součástí každého pokrmu.
  • Naučte děti pít čistou vodu.
  • Nebojte se komunikovat se školní jídelnou. Vaše dotazy, připomínky a náměty budou vždy ochotně vyřízeny.

Ing. Kateřina Pilařová, DiS. 
vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých pro okresy Kladno a Rakovník

 

poloha

Adresa

Základní škola a Mateřská škola, Praha 2

MŠ Na Zbořenci 7, Praha 2 - 120 00

Zřizovatel: Městská část Praha 2

poloha

Telefon

telefon kancelář: 224 923 582

omlouvání dětí: 224 923 582

jídelna: 224 923 582

poloha

Email

vedení mš: skolka@zsressl.cz 

odhlašování dětí: info.skolka@zsressl.cz

jídelna: jidelna.ms@zsressl.cz

tlačítko home mš
tlačítko přepnout na web zš
tlačítko kontakt
tlačítko vyhledávání
  Prohlášení o přístupnosti -  Copyright © 2019 - All rights reserved
”tlačítko